Therapie, iets voor jou ?
Iedereen heeft wel eens last van spanningen. Wanneer deze spanningen te lang blijven duren, kan dit een weerslag hebben op ons dagelijks leven. In zo een situatie kan je best hulp zoeken.
"Ik voel me de laatste maanden niet goed in mijn vel; ik slaap slecht en pieker veel. Ik heb weinig zin om iets te ondernemen en blijf het liefst rustig thuis wat tv kijken. Ik weet niet hoe het komt dat ik me zo voel. Het lijkt alsof dit langzaam gegroeid is. Daardoor is het moeilijk om er met anderen over te spreken, want 'echte' zware problemen heb ik niet."
Linda, 28 jaar
"Onze zoon van 9 jaar heeft de diagnose ADHD. Hij is een echte wervelwind in huis. Ikzelf ben erg kalm van aard en goed geörganiseerd. Ik heb het dan ook moeilijk om met zijn chaotisch gedrag om te gaan."
Karel, 40 jaar
"Onze oudste dochter is 14j. Ze zit midden in haar pubertijd en slaagt erin om het huis geregeld op zijn kop te zetten. Dit leidt vaak tot conflicten tussen haar en mijn man. Ik voel me dan de scheidsrechter in huis en probeer te bemiddelen. Onze zoon van 11j vlucht regelmatig naar zijn kamer om het geruzie niet te moeten horen."
Lieve, 39 jaar
"Mijn vader is een jaar geleden gestorven na een lang ziekteproces. Ik heb nooit een goede relatie gehad met mijn vader, maar slaag er toch niet in om zijn dood te verwerken. Er blijven allerlei herinneringen door mijn hoofd spoken en ik weet niet wat ik ermee moet."
Dirk, 58 jaar
"Mijn vrouw en ik zijn altijd heel gelukkig geweest samen. Nu de kinderen wat groter zijn, hebben we eindelijk terug wat meer tijd voor mekaar. We hebben hier zo naar uitgekeken, maar we zijn precies uit elkaar gegroeid. Er hangen veel onuitgesproken ergernissen tussen ons. Ik durf geen ruzie maken met haar want ik ben bang voor de gevolgen."
Mark, 42 jaar
"Ik heb weinig goede herinneringen aan mijn kindertijd. Ik dacht dit achter mij gelaten te hebben, maar nu ik zelf moeder ben geworden, lijkt alles terug naar boven te komen. Dit geeft me veel stress waardoor ik vaak overreageer op mijn omgeving. Achteraf ben ik kwaad op mezelf en zo blijven de frustraties zich opstapelen."
Roos, 35 jaar
Er bestaat een grote verscheidenheid aan therapieën en therapeuten. Zo kan de ene therapie of therapeut voor jou helpend zijn terwijl het voor een ander niet werkt.
Ik ben geschoold in het contextueel- en systeem denken. Dit wil zeggen dat ik 'het probleem' benader vanuit een breed perspectief. Ik wil stilstaan bij wat/wie je gevormd heeft tot wie je bent. Uiteindelijk wordt ieder van ons beïnvloed, of we dit willen of niet, door anderen en omgekeerd. Vertrekkend vanuit je hulpvraag, gaan we samen op zoek naar hulpbronnen in jezelf en in je omgeving. Soms is het ook zinvol om anderen te betrekken in de therapie. Dit bespreken we samen.
Omdat 'therapie' zo een moeilijk te vatten begrip is, blijven mensen vaak twijfelen over het nut ervan. De enige manier om te weten of therapie iets voor jou is, is het gewoon te proberen.